Hvězdárna Vsetín logo Muzea regionu Valašsko logo Zlínského kraje
Astronomie

Přechod Merkuru přes Slunce 11. listopadu 2019

Poslední a zároveň i nejzajímavější astronomickou událostí tohoto roku bude pro pozorovatele v České republice přechod planety Merkur přes sluneční disk, k němuž dojde v pondělí 11. listopadu v odpoledních hodinách. Bohužel, od nás uvidíme pouze necelou první polovinu úkazu. Pak už obě tělesa zapadnou za obzor.

Přechod planety Merkur přes Slunce 9. května 2016.
Přechod planety Merkur přes Slunce 9. května 2016.
Obrázky: Přechod planety Merkur přes Slunce 9. května 2016.
Foto: Miroslav Jedlička
plakát - Přechod planety Merkur přes Slunce
Plakát: Přechod planety Merkur přes Slunce
Přechod neboli tranzit vzniká tak, že Merkur na své dráze projde přímo mezi Sluncem a Zemí a zakryje tak maličkou část slunečního disku. K tomuto vzájemnému postavení, tedy, že se všechna tři tělesa nacházejí ve vesmíru v podstatě na jedné přímce, však nedochází příliš často. Ve 21. století přejde nejmenší planeta Sluneční soustavy přes Slunce pouze 14krát. Naposledy jsme tento úkaz z území České republiky sledovali 9. května 2016. A příště? Kdyby nám letos pozorování nevyšlo, například kvůli nepřízni počasí, další příležitost budeme mít až za 13 let, přesně 13. listopadu 2032!

Letošní přechod začne ve 13:35 hodin, kdy se Merkur na obloze svým okrajem dotkne okraje slunečního kotouče (mluvíme o 1. kontaktu). Přibližně o dvě minuty později se už planeta bude na Slunce promítat úplně celá (2. kontakt). Na začátku tranzitu se Slunce s Merkurem budou nacházet jen ve výšce 18° nad ideálním jihozápadním horizontem. Střed úkazu, který nastane v 16:19 hodin, však z Valašska neuvidíme, neboť v té době již budou obě tělesa schovaná pod obzorem.

Na rozdíl od zatmění Slunce Měsícem, které je možné sledovat jen očima, bude k pozorování přechodu nezbytný dalekohled (viz část "Jak bezpečně pozorovat Slunce?"). Merkur totiž se svým úhlovým průměrem pouhých 10" bude na obloze zhruba 190krát menší než Slunce, na jehož tváři bude viditelný jako maličká pohybující se piha.

Vsetínská hvězdárna bude během celého úkazu zpřístupněna všem zájemcům o jeho sledování, a to jak jednotlivcům z řad veřejnosti, tak i organizovaným skupinám. U větších skupin návštěvníků (např. školních tříd) doporučujeme objednat se předem. Pracovníci hvězdárny doprovodí pozorování odborným výkladem. V případě špatného počasí bude na hvězdárně připraven náhradní program.

Časový průběh přechodu:

1. kontakt 13 h 35,5 min
2. kontakt 13 h 37,1 min
Střed úkazu 16 h 19,6 min


Všechny časové údaje jsou v tabulce uvedeny v SEČ.

Jak bezpečně pozorovat Slunce?

Při sledování Slunce během přechodu dbejte na ochranu svého zraku. Při přímém pozorování Slunce dalekohledem dokonce hrozí nebezpečí trvalého poškození očí! Pozorujte proto teleskopem se speciálním slunečním filtrem anebo tzv. projekční metodou, kdy se Slunce pomocí dalekohledu promítne na nějakou rovnou plochu (např. list papíru nebo zeď). Nejjistější však bude sledovat úkaz na některé z hvězdáren, kde by měli být na pozorování Slunce dostatečně vybaveni.

Více informací o nastávajícím přechodu Merkuru naleznete například na www.astro.cz.



Autor: Pavel Svozil | Vydáno dne 30. 10. 2019 Vytisknout článek